Jornada: Com puc protegir la meva app o software? La protecció de la propietat industrial (1)

Resum presentació: La protecció de la propietat industrial (1)

Si estàs llegint aquest article és molt probable que siguis una empresa o una persona emprenedora emprenedors que estàs desenvolupant algun software (app, videojoc, plataforma, etc… ) i que vulguis protegir-la d’alguna manera.

En aquest post coneixerem les formes de protecció a través la propietat industrial que es va presentar  José Ma del Valle, director de ClarkModet & C en la jornada Com puc protegir la meva app o software?  d’@etsdigital del passat 30 de novembre.

El major grau de protecció és el de les patents però la legislació europea i per extensió, espanyola o catalana, està molt restringida.

Per aquest motiu, en la mateixa jornada es va presentar també, altres tipus de proteccions com són el drets d’autor, més lligades a la propietat intel·lectual.

20151120_101720_8_bestshot

La protecció a través de la propietat industrial

La propietat industrial és el conjunt de drets que pot tenir una persona física o jurídica sobre una invenció.

Podem protegir les nostres  aplicacions a través de 3  tipus de  propietat industrial: les marques, el disseny i le patents.

 1. La marques: Indicada per a protegir tot signe susceptible a representar-se gràficament (logos i registre  de nom de dominis)

La marca és la denominació i/o signe utilitzat per a identificar i protegir  els productes i serveis del mercat . El fet de registrar una marca et dona drets exclusius d’utilitzar-la en el tràfic econòmic i la facultat d’ impedir l’ús i explotació de la teva marca per part de tercers.

Les marques es registren a partir del territori geogràfic: Marca Comunitària, Marca Nacional a Espanya i europea i Marca Internacional.

Depenent de la seva forma: la protecció pot ser denominativa, gràfica, mixta i tridimensional. Les marques també són una forma de protegir el coneixement generat per i durant el propi desenvolupament l’activitat. Pots consultar el formulari de sol·licitud de marca per ampliar informació

Recurs: Classificació de Marques (Classificació internacional de Niza)

Dimecres 27 de gener
WEBINAR GRATUÏT- Els nous canvis que afecten a la marca comunitària entraran en vigor el proper 23 de març de 2.016.
Inscripcions a : mcmartinez@clarkemodet.com

 2. El disseny: indicada per a la protecció de dissenys web, interfícies d’usuari com els seus, icones o símbols incloent el disseny “responsive” per a tot tipus de dispositius

Tal i com es protegeixen els dissenys industrials, serveix per a protegir la teva pàgina web o interfícies gràfica web tal com si fos un producte i es classificaran en la classe Locarno 32-00).

Els programes d’ordinador en si mateixos, queden exclosos d’aquesta protecció i s’hauran d’acollir a  algun tipus de  propietat intel·lectual.

3. La protecció a a través de les patents de software

Les apps, software i videojocs només són patentables en certs casos i alguns països. Pe r a que siguin patentables han de complir els requisits bàsics de tota patent ( novetat, activitat inventiva, d’ aplicació  industrial i suficiència descriptiva ).

Així doncs,  el punt de partida de tota patent és la innovació tecnològica. Per exemple, els sistemes de transmissió d’informació com la Wifi, el 3G, o el protocol WAP, van ser en el seu moment una nova tecnologia que va produir  un canvi en un procés o ús d’un ordinador o dispositiu tecnològic.

A nivell de software és bastant més complicat. Veiem ho en dos exemples pràctics:

 • Una aplicació que posa en comunicació venedors amb compradors de productes de 2a mà, com pot ser el cas de Wallapop no serà mai en cap cas patentable.
  Sens dubte, les apps com Instagram, Whatsapp són exemples que en el seu moment va ser innovadores en quan a serveis però no a nivell d’innovació tecnològica.

La seva forma de protecció serà a través de la marca o bé, XXXX

 • Els sitema de reconeixement tàctil del teu mòbil si està En aquest cas, el procés de patent de software: Protegeix programes del dispositiu,   inclou procedimients, algoritmes, funcionalitats i representacions que són dutes a terme a través del teu propi dispositiu realitzat pel fabricant

patents_software

Què NO és patentable?

Segons Jose Ma del Valle de clark modet,  una patent és el dret de protecció sobre l’objecte d’una invenció ( desenvolupament d’una solució pràctica a una necessitat o problema pràctic)

Com a premissa general, es pot dir que no es poden patentar les idees, sinó les seves aplicacions pràctiques concretes.

La llei de patents també especifica algunes coses que NO es poden patentar(1):

 • a) els descobriments, les teories científiques i els mètodes matemàtics.
 • b) les obres literàries oartístiques o qualsevol altra creació estètica, així com les obres científiques.
 • c) els plans, regles i mètodes per a l’exercici d’activitats intel·lectuals, per ajocs o per a activitats econòmico-comercials, així com els programes d’ordinador.
 • d) les formes de presentar la informació.
 • e) els mètodes de tractamentquirúrgic, terapèutic o de diagnòstic del cos humà o animal. Ara bé, sí que són patentables els productes, especialment les substàncies o composicions i les invencions d’aparells o instruments per a la posada en pràctica d’aquests mètodes.
 • f) les invencions, la posada en pràctica o l’explotació de les quals sigui contrària a l’ordre público als bons costums.
 • g) les varietats vegetals que es protegeixen per la Llei 3/2000, del7 de gener de 2000, de Règim Jurídic de la protecció de les obtencions vegetals.
 • h) les races animals.
 • i) elsprocediments essencialment biològics d’obtenció de vegetals o d’animals.

 

Les patents de software a EEUU i fora d’Europa

El tema de les patents de software ha tingut molts detractors i també, defensors. A Europa es van acceptar moltes patents durant els anys 80s i 90s. A partir de l’ Article 52 de la Convenció de la Patent Europea s’ exclou expressament els programes per ordinador però només quan siguin reclamades “como tals”.

Per aquest fet , no treu que puguis patentar una app o aplicació fora d’Europa. Si és aquest  el cas, existeix L’Institut de patents de programari (SCI) una organització sense ànim de lucre que té una BBDD de  proveïdors de software i patents Alhora, disposa de tots els servei per a procedir a donar d’alta el teu programari.

Si creus que el teu projecte pot estar dins el primer grup d’innovació tecnològica et recomanem que et posis en contacte amb Jose Ma del Valle director comercial de la consultora  ClarkModet & C a Barcelona i ponent de la jornada 30 a #CanMuntanyola

Així doncs, quina és la millor protecció?

Tal com ja comentàvem al principi d’aquest post, el marc de protecció de desenvolupament de software dins la legislació europea, s’alberga dins la propietat intel·lectual majoriatàriament

No obstant, pot ser de molt interès, conèixer tot el tipus de proteccions sobretot si treballes en d’altres països no europeus. Et recomanem, que et posis en contacte amb professionals especialitzats en propietat industrial i registre de marques de patents.

 

ENLLAÇOS RELACIONATS:

Wikipèdia: Definició de patent

La I+D, la innovación y las patentes

Organització Mundial de la propiedad intelectual

Acuerdo Australia-EE UU por la patente del wifi | Tecnología , El país

Software Patent Institute

 

 

Publicat per Núria Lloret

Dinamitzadora digital al Punttic Muntanyola Emprenedoria Granollers

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: